© 2024 Nederlandse Rollersports Bond  
NEDERLANDSE ROLLERSPORTS BOND
Een snelle teamsport die, door het tempo en de techniek en tactiek waarmee gespeeld wordt, de spelers en toeschouwers in de ban houdt. Een balsport op rolschaatsen, ontstaan in Engeland en verder verfijnd in Spanje en Portugal. Twee teams met elk vier veldspelers en een keeper leveren een spannende strijd met elkaar om de bal en om het grootste aantal goals te maken. Veel kinderen spelen graag op straat of op pleintjes. Bij rolhockey kun je spelen met personen, die dezelfde instelling hebben. De fascinerende combinatie van rolschaatsen, doelpunten maken en teamgeest maakt jong en oud, jongens en meisjes allemaal even enthousiast. Misschien gebeurt dat ook bij jou? /VAARDIGHEDEN Conditie, coördinatie, wendbaarheid, balgevoel en teamgeest zijn de belangrijkste vaardigheden. Bij rolhockey komt het daarnaast eveneens aan op het rolschaats vermogen en op de vaardigheid in de balbeheersing en stick techniek. Omdat rolhockey geen body-checks zijn toegestaan is het gevaar van blessures beduidend minder dan bij vergelijkbare sporten. /DE SPELERS Veldspelers en keepers hebben een andere uitrusting. Op de tekening hiernaast kun je zien wat je allemaal aan moet trekken bij rolhockey. /HET TEAM Een team bestaat uit vier veldspelers en een keeper. Er kan op elk moment gewisseld worden, zoveel als men maar wil. Daarnaast is er natuurlijk ook een trainer en verzorger en soms ook zelfs een mascotte. De foto hiernaast is van het Nederlands team gemaakt tijdens het WK rolhockey 2015 in Frankrijk. /SPEELVELD EN SCHEIDSRECHTERS Het speelveld is 20 meter breed en 40 meter lang en is omgeven door een boarding. Het veld wordt in tweeën gedeeld door de middellijn. Verder zijn er natuurlijk doelen met hun strafschopgebieden en punten voor het nemen van vrije slagen en penalty’s. Rolhockey wordt het hele jaar door gespeeld – in de winter in overdekte hallen en zomers op open banen. Officiële wedstrijden worden geleid door 1 of 2 scheidsrechters. Buiten de boarding bevinden zich bovendien 2 tijdwaarnemers, die de doelpunten en de straffen noteren, de speeltijd in de gaten houden en het wedstrijdrapport schrijven. /HET SPEL De beide teams begroeten elkaar, de scheidsrechter tosst met de aanvoerders wie er mag beginnen en dan wordt er gestart. Het team, dat in balbezit is, probeert door snel schaatsen, combinaties, het veranderen van richting en het maken van schijnbewegingen een gat in de verdediging van de tegenstander te vinden en de keeper te verslaan.
Bij rolhockey is bovenmatig lichaamscontact verboden. Bodychecks zoals bij ijshockey zijn niet toegestaan. Overtredingen en andere fouten worden door de scheidsrechter naar gelang de zwaarte en de plaats waarop ze gemaakt zijn, beoordeeld. Na twee helften is het spel voorbij. Een rolhockey wedstrijd eindigt bijna nooit zonder doelpunten. /DE TRAINING Om goed rolhockey te kunnen spelen moeten een aantal vaardigheden worden geoefend.  Een rolhockeytraining is daarom erg veelzijdig. Er wordt begonnen met schaatstraining want goed schaatsen is een absoluut vereiste. Dit kan ook spelenderwijs worden geoefend, zoals door handbal of voetballen op rolschaatsen. Door middel van speciale oefeningen worden handelingen zoals remmen, draaien en starten getraind. Met het oefenen van spelsituaties, trucs, aanvallen en verdedigen wordt de training beëindigd. /INTERNATIONAAL Rolhockey behoort naast ijshockey tot één van de snelste en meest aantrekkelijke sporten ter wereld. In Zuid Europa en Zuid Amerika wordt zelfs op professioneel niveau gespeeld. Uit deze landen komen dan ook de beste spelers en landenteams. In 1992 kwam een rolhockey droom uit: Rolhockey, als demonstratie sport op de Olympische Spelen te Barcelona (1992). Het benodigde duwtje kwam van oud rolhockeyer en toenmalige IOC baas Antonio Samaranch. Uiteindelijk werd Argentinië Olympisch kampioen en Nederland behaalde een verdienstelijk zesde plaats. /WAAR SPEEL JE ROLHOCKEY? Rolhockey is een aantrekkelijke sport voor kinderen. Het is veelzijdig en kan op alle niveaus gespeeld worden. In Nederland zijn er rolhockeyverenigingen in Zaandam, Brunssum, Den Haag, Moerkapelle, Eindhoven en Valkenswaard. Internationaal worden er veel vriendschappelijke wedstrijden en toernooien gespeeld met teams uit heel Europa.

/WAT IS ROLHOCKEY

Het nederlands rolhockeyteam tijdens het WK in Frankrijk (2015)
© 2024 NRB
Nederlandse Rollersports Bond*

/WAT IS ROLHOCKEY

Een snelle teamsport die, door het tempo en de techniek en tactiek waarmee gespeeld wordt, de spelers en toeschouwers in de ban houdt. Een balsport op rolschaatsen, ontstaan in Engeland en verder verfijnd in Spanje en Portugal. Twee teams met elk vier veldspelers en een keeper leveren een spannende strijd met elkaar om de bal en om het grootste aantal goals te maken. Veel kinderen spelen graag op straat of op pleintjes. Bij rolhockey kun je spelen met personen, die dezelfde instelling hebben. De fascinerende combinatie van rolschaatsen, doelpunten maken en teamgeest maakt jong en oud, jongens en meisjes allemaal even enthousiast. Misschien gebeurt dat ook bij jou?

/VAARDIGHEDEN ROLHOCKEY

Conditie, coördinatie, wendbaarheid, balgevoel en teamgeest zijn de belangrijkste vaardigheden. Bij rolhockey komt het daarnaast eveneens aan op het rolschaats vermogen en op de vaardigheid in de balbeheersing en stick techniek. Omdat rolhockey geen body-checks zijn toegestaan is het gevaar van blessures beduidend minder dan bij vergelijkbare sporten.

/DE SPELERS

Veldspelers en keepers hebben een andere uitrusting. Op de tekening hiernaast kun je zien wat je allemaal aan moet trekken bij rolhockey.

/HET TEAM

Een team bestaat uit vier veldspelers en een keeper. Er kan op elk moment gewisseld worden, zoveel als men maar wil. Daarnaast is er natuurlijk ook een trainer en verzorger en soms ook zelfs een mascotte. De foto hiernaast is van het Nederlands team gemaakt tijdens het WK rolhockey 2015 in Frankrijk.

/SPEELVELD EN SCHEIDSRECHTERS

Het speelveld is 20 meter breed en 40 meter lang en is omgeven door een boarding. Het veld wordt in tweeën gedeeld door de middellijn. Verder zijn er natuurlijk doelen met hun strafschopgebieden en punten voor het nemen van vrije slagen en penalty’s. Rolhockey wordt het hele jaar door gespeeld – in de winter in overdekte hallen en zomers op open banen. Officiële wedstrijden worden geleid door 1 of 2 scheidsrechters. Buiten de boarding bevinden zich bovendien 2 tijdwaarnemers, die de doelpunten en de straffen noteren, de speeltijd in de gaten houden en het wedstrijdrapport schrijven.

/HET SPEL

De beide teams begroeten elkaar, de scheidsrechter tosst met de aanvoerders wie er mag beginnen en dan wordt er gestart. Het team, dat in balbezit is, probeert door snel schaatsen, combinaties, het veranderen van richting en het maken van schijnbewegingen een gat in de verdediging van de tegenstander te vinden en de keeper te verslaan.
Bij rolhockey is bovenmatig lichaamscontact verboden. Bodychecks zoals bij ijshockey zijn niet toegestaan. Overtredingen en andere fouten worden door de scheidsrechter naar gelang de zwaarte en de plaats waarop ze gemaakt zijn, beoordeeld. Na twee helften is het spel voorbij. Een rolhockey wedstrijd eindigt bijna nooit zonder doelpunten.

/DE TRAINING

Om goed rolhockey te kunnen spelen moeten een aantal vaardigheden worden geoefend. Een rolhockeytraining is daarom erg veelzijdig. Er wordt begonnen met schaatstraining want goed schaatsen is een absoluut vereiste. Dit kan ook spelenderwijs worden geoefend, zoals door handbal of voetballen op rolschaatsen. Door middel van speciale oefeningen worden handelingen zoals remmen, draaien en starten getraind. Met het oefenen van spelsituaties, trucs, aanvallen en verdedigen wordt de training beëindigd.

/INTERNATIONAAL

Rolhockey behoort naast ijshockey tot één van de snelste en meest aantrekkelijke sporten ter wereld. In Zuid Europa en Zuid Amerika wordt zelfs op professioneel niveau gespeeld. Uit deze landen komen dan ook de beste spelers en landenteams. In 1992 kwam een rolhockey droom uit: Rolhockey, als demonstratie sport op de Olympische Spelen te Barcelona (1992). Het benodigde duwtje kwam van oud rolhockeyer en toenmalige IOC baas Antonio Samaranch. Uiteindelijk werd Argentinië Olympisch kampioen en Nederland behaalde een verdienstelijk zesde plaats.

/WAAR SPEEL JE ROLHOCKEY

Rolhockey is een aantrekkelijke sport voor kinderen. Het is veelzijdig en kan op alle niveaus gespeeld worden. In Nederland zijn er rolhockeyverenigingen in Zaandam, Brunssum, Den Haag, Moerkapelle, Eindhoven en Valkenswaard. Internationaal worden er veel vriendschappelijke wedstrijden en toernooien gespeeld met teams uit heel Europa.
Het nederlands rolhockeyteam tijdens het WK in Frankrijk (2015)
Verenigingen in Nederland: RC Brunssum (Brunssum) EHRC Marathon (Den Haag) Valkenswaardse RC (Valkenswaard) RC de Lichtstad (Eindhoven) Zaanse Roller Club (Zaandam) Rolling’90 (Moerkapelle)